Pasta och tomatsås

Hejsan!

I söndags åt vi ju en mycket god middag här hemma som jag tänkte dela av mig till er (om det nu är så man säger det..?). Det var riktigt jobbigt att göra pasta och varför får ni reda på längre ner.

Pastan är mycket enkel att göra men kan vara lite trixig när man ska komma till själva pastagörandes. Det är mycket viktigt att ha en fungerande pastamaskin, som i detta fallet vi inte hade. Den fungerade inte den gången helt enkelt. Men det går lika bra att kavla ut degen, det är bara lite trögare eftersom att degen är lite seg.
Recept: 4 portioner
5 ägg
3-4 dl durvetemjöl
3-4 dl vetemjöl
salt

Lägg ut kjölet på en ren yta. Spara 1 dl till senare. Gör så att mjölet ligger i en hög och skapa en liten grop i mitten. Knäck därefter äggen och lägg i dem + lite salt. Börja sedan att köra ihop allting till en liten smet som sen ska bli en lite seg men mujk och smidig deg. Om den fortfarande är kladdig då du hällt i all mjöl häll på lite extra mjöl.
Knåda kraftigt till den blir mjuk, smidig och slät. Låt vila i en fryspåse i kylen i ungefär 1 timme.

När den vilat är det bara att börja köra den i pastamaskinen. Platta den först på den tjockaste steppet, vik ihop den och kör igenom den igen. Fortsätt med samma process men förminska tjockleken till en bra pastatjocklek.
När det är färdigt lägg på lite mjöl så att dem inte klibbar iho, sen är det dags att göra det till spaghetti. När det är klart lägger ni det på en ren yta igen med mjöl på. När den ska kokas ska den bara koka i 1 min.

Tomatsåsen är mycket god och bra i sitt sätt. Man kan nämligen smaksätta den hur man vill. Man kan själv bestämma hur stark man vill ha den och hur stark tomatsmak det ska vara.

Recept: Här är det självberoende hur mycket man vill ha
färska tomater
gul lök
vitlök
färsk basilika
torr basilika
oregano
salt&peppar
tomatpuré

Börja skära upp löken i små bitar och sen fräs den sedan i lite olivolja. Skär sedan upp tomaten i mellanstora delar.
Lägg i tomaterna i kastrullen och alla kryddor. Låg koka på mycket låg värme. Om den kokar i för varmt så kommer inte vattnet som finns i tomaterna ut, utan det istället kokas bort så att säga. Lägg sedan i lite tomatpuré om det behövs för att få lite mer tomatsmak. Ska kokas i ungefär 30 min på låg värme.

Voilá maten färdig!



Pastan innan den kokades.



Tomatsåsen ska kokas i ungefär 30 minuter på låg värme.



Mums!







Och sedan min favorit såklart! Mozzarella med tomater och färsk basilika.
Finns inget godare!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0